6 tot 9 jaar

In deze leeftijdsfase leert het kind op school lezen, schrijven en rekenen. Hij leert zich te concentreren en een beetje logisch te redeneren.

Motoriek

Het kind leert moeilijke figuren (na) te tekenen, zoals vierkanten, kruizen en driehoeken. Ook tekent hij bomen en huizen en gaat steeds meer details tekenen. Hij leert veters strikken en te schrijven.

Sociaal-emotioneel

Spelenderwijs met andere kinderen samenspelen, doet het kind sociale vaardigheden op. Het kind wordt zelfstandiger en krijgt meer zelfvertrouwen.

Spraak en taal

Door te (leren) lezen, wordt de woordenschat van het kind groter en kan hij steeds langere en betere zinnen formuleren. Hij leert ook dat woorden verschillende betekenissen kunnen hebben (bijvoorbeeld een bal: om mee te spelen of een dansfeest) of dat verschillende woorden dezelfde betekenis kunnen hebben. Het kind krijgt een diepere woordkennis. Hij leert dat woorden met elkaar te maken hebben en dat woorden op verschillende manieren, in verschillende situaties te gebruiken zijn.

Verstandelijke ontwikkeling

Lezen stimuleert de fantasie van het kind en hij leert beter na te denken. Hij leert te rekenen en logisch te redeneren. In deze leeftijdsfase kan het kind ook beter verbanden leggen en dingen in gedachten voorstellen.

Groei

In deze leeftijdsfase groeit het kind gemiddeld 8 cm per jaar.

Reageren is niet mogelijk