8 tot 12 maanden

Een baby tussen de acht en twaalf maanden ziet en ontdekt steeds meer. Hij leert kruipen en zich optrekken tot staan. Hij bekijkt zijn omgeving op een andere manier. De eerste woordjes worden uitgesproken, hij kan zwaaien en de oog-handcoördinatie wordt steeds beter.

Motoriek13894214_s

Een baby kan voorwerpen al goed vastpakken. In het begin laat hij ze nog los zonder controle, maar na een tijdje kan hij het voorwerp van de ene hand naar de andere overgeven. Zitten gaat steeds stabieler en langer en hij probeert zich op te trekken om te kunnen staan. Met de eerste pasjes aan de hand of door langs meubels te lopen, wordt de wereld een beetje groter.

Sociaal-emotioneel

Een baby kan eenkennig worden, last krijgen van scheidingsangst en een beetje bang worden voor vreemden. Hij begint eenvoudige kinderspelletjes en aanraakspelletjes te spelen.

Spraak en taal

Wijzen, knikken en reageren op muziek zijn voorbeelden van communicatie van een baby op deze leeftijd. Hij begint eenvoudige opdrachten te begrijpen, schudt met zijn hoofd en maakt gebaren. Een baby kan al een woordje zeggen, maar doet nog voornamelijk geluiden na.

Reageren is niet mogelijk