Behandeling

Afhankelijk van de oorzaak van de ontwikkelingsachterstand, is er een behandeling beschikbaar. Daarnaast zijn er een aantal medisch professionals die je kind kunnen helpen met zijn ontwikkelingsachterstand, zoals een kinderergotherapeut, een kinderfysiotherapeut, een kinderoefentherapeut, een logopedist of een revalidatiecentrum of een ziekenhuis met revalidatiemogelijkheden. Een huisarts of kinderarts kan je kind doorverwijzen.

Kinderergotherapeut

De kinderergotherapeut helpt kinderen om opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen. Als een kind bijvoorbeeld moeite heeft met schrijven door een probleem in de oog/hand coördinatie, kan de kinderergotherapeut hulp bieden. Verwijzing kan via huis- of kinderarts, maar er kan ook een directe afspraak, zonder verwijzing, worden gemaakt.

Kinderfysiotherapeut

De kinderfysiotherapeut kan een kind stimuleren in zijn motorische ontwikkeling en hiermee ook een idee krijgen over de mate van achterstand. Een kinderfysiotherapeut kan bij jonge kinderen aan huis komen en kan, indien nodig, een langdurige behandeling geven. Kinderfysiotherapie wordt vergoed door de zorgverzekeraar (ongeacht de polis) voor kinderen onder de 18 jaar voor negen behandelingen. Als de negen behandelingen niet voldoende zijn, dan worden mogelijk nog eens maximaal negen behandelingen vergoed. Bij een chronische indicatie worden alle behandelingen vergoed. Verwijzing kan via huis- of kinderarts, maar er kan ook een directe afspraak, zonder verwijzing, worden gemaakt. Controleer dan wel of de fysiotherapeut een contract heeft bij de zorgverzekeraar, anders krijgt je de kosten misschien niet vergoed.

Kinderoefentherapeut Cesar Mensendieck

De kinderoefentherapeut kan een kind helpen bij problemen in de (senso)motorische ontwikkeling en kan hulp bieden bij rug- en nekklachten, pijn in de gewrichten (bekken, knie-enkel-voet, arm-schouder-pols), klachten bij chronische aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, houdingsafwijkingen, hoofdpijn, spanning en incontinentie. Gefaseerd wordt gewerkt aan spieren en evenwicht, aan de grove en aan de fijne motoriek.

Lees ook de blogs van Annika van Vliet over kinderoefentherapie!

Logopedist

Bij een logopedist kun je terecht voor allerlei stoornissen met betrekking tot de communicatie (gehoor, spraak, stem en taal) van een kind. Als een kind bijvoorbeeld moeilijk contact maakt, moeite heeft met het uiten van emoties en moeite heeft in het opnemen en verwerken van informatie, dan kan er sprake zijn van een communicatiestoornis. Deze stoornis kan leiden tot een achterstand in de sociaal-emotionele vaardigheden of een leerstoornis.

Daarnaast kan je ook bij een logopedist terecht bij eet- en drinkproblemen. Kinderen met eet- en drinkproblemen hebben vaak de spieren die nodig zijn bij o.a. het kauwen en slikken, niet onder controle. Het gevolg kan zijn dat ze zich verslikken, veel spugen en/of hun voedsel weigeren.

Logopedisten zijn vrijgevestigd of verbonden aan een ziekenhuis of een instelling. Verwijzing kan via huis- of kinderarts, maar er kan ook een directe afspraak, zonder verwijzing, worden gemaakt.

Lees ook de blogs van Sylvia van der Drift over kinderlogopedie!

Revalidatiecentrum of een ziekenhuis met revalidatiemogelijkheden

Een revalidatiecentrum of een ziekenhuis met revalidatiemogelijkheden heeft vaak een kinderafdeling. Op deze afdeling kunnen kinderen terecht die een ontwikkelingsachterstand hebben en ook motorisch achterblijven. Hiervoor is een verwijzing van een kinderarts of andere gespecialiseerde arts nodig, niet van de huisarts.

Reageren is niet mogelijk