Inschakelen arts

Ouders hebben vaak als eerste een gevoel dat er iets niet klopt, als hun kind (ernstige) lichamelijke klachten heeft en/of achterloopt in zijn ontwikkeling. Een ouder die zich, gedurende langere tijd, zorgen maakt over zijn kind, is vaak een goede indicatie dat er wat aan de hand is. Dan worden vaak de eerste stappen genomen om uit te zoeken wat de oorzaak van de ontwikkelingsachterstand is.

Lichamelijke klachten en/of een ontwikkelingsachterstand kunnen bij de geboorte al aanwezig zijn, maar kunnen ook pas op latere leeftijd optreden. Een aanvankelijk normale ontwikkeling van een kind kan ook ineens stagneren of zelfs teruglopen. We spreken dan van een knik in de ontwikkeling.

Het is raadzaam om, als je (ernstige) lichamelijke klachten en/of een ontwikkelingsachterstand signaleert bij je kind, direct naar een (huis)arts te gaan. De (huis)arts onderzoekt je kind en stelt een diagnose vast of stuurt je door naar een kinderarts. Voor de behandeling en zorg van de klachten en/of ontwikkelingsachterstand is het van belang dat een diagnose zo snel mogelijk wordt vastgesteld.

Reageren is niet mogelijk